Особливості гігієни недоношених малюків

Особливості гігієни недоношених малюків

Самою природою відведений девятимісячний термін для виношування дитини. 

Саме стільки необхідно для того, щоб малюк підготувався до появи на світ і міг існувати поза матір’ю (животом мами).  Але трапляється й так, що деякі дітки поспішають народитися раніше і до цього треба бути готовими.  Тому навіть, здавалося б, прості речі, такі як гігієна новонароджених малюків, потребують  ретельного «озброєння». Мило, вода, пелюшки крем – цього вже недостатньо, особливо якщо йдеться про недоношених дітей.

В основі щастя дитини лежить її здоров’я, і завдання батьків – максимально попіклуватися про свого малюка. Позитивні зрушення є – сім’ї планують народження дітей, проходять освітні курси для майбутніх батьків, читають публікації в інтернеті, пресі, спеціальній літературі.  Вони освоюють науку правильного догляду за малюком і його розвитку у різні вікові періоди. Важливо також, що зявився доступ до інформації про догляд за особливими новонародженими, зокрема за тими, що народилися недоношеними або з недостатньою масою тіла.  Недоношені діти (вагою до 2500 г і зростом до 45 см), без сумніву, потребують особливого догляду через слабку пристосованість до позаутробного існування.

Крім рекомендацій медиків у розпорядженні батьків є достатньо публікацій про особливості фізіологічного та емоційного розвитку дітей із недостатньою масою тіла. Однак, на жаль, практично відсутні матеріали про гігієну таких малюків. Особливості гігієни і догляду за недоношеними малюками пов’язані з двома фізіологічними аспектами:

1)      У недоношених дітей, поруч із загальною слабкістю, порушена терморегуляція – температура тіла дитини може підніматися до 40 градусів і падати до 35. Чим менша вага дитини, тим більш нестабільною і схильною до коливань є температура тіла.  Для недоношених дітей шкідливе як переохолодження, так і перегрівання, тому батькам треба слідкувати як за температурою та провітрюваністю приміщення, так і за температурою під ковдрою малюка.  Терморегуляція, як правило, налагоджується по завершенню першого місяця життя малюка.

2)      Шкіра недоношеного малюка потребує особливого догляду та делікатного режиму гігієни.  Вона є особливо ніжною та вразливою, має червонуватий зморшкуватий вигляд і вкрита пушком.  Це природне тимчасове явище, яке пройде у міру появи пішкірного жиру.

 

З метою правильної терморегуляції і делікатного режиму для шкіри недоношеного малюка важливо правильно одягати і забезпечувати відповідну гігієну. Звичним і поширеним гігієнічним засобом догляду за немовлятами став одноразовий підгузник.  Більшість із доступних на ринку підгузників починаються з розміру 2-5 кг. Такий підгузник не враховує анатомію форм недоношеного малюка і просто завеликий для нього. Як наслідок ми маємо подразнення шкіри від натирань і протікання, оскільки поверхня підгузника не прилягає до тіла дитини.

У пропозиції польського виробника TZMOS.A. є підгузники, спеціально розроблені для новонароджених  із масою тіла до 2 кг, HappyBeforeNewborn. Завдяки спеціальній м’якій структурі нетканого матеріалу PremiumDry, яка захищає шкіру від натирань, підгузник HappyBeforeNewbornще краще поглинає сечу і рідкий кал, які можуть подразнювати ніжну шкіру немовляти. Саме тому дуже важливо, щоб сеча і рідкий кал якомога швидше проникали всередину підгузника.  Правильно фіксується підгузник за допомогою багаторазових еластичних застібок-липучок. Індикатор вологопоглинання підкаже, коли необхідно змінити підгузник. Крім підгузників для діток із маленькою вагою ТМ Happy пропонує повний асортимент гігієнічних засобів і косметики по догляду за малюками.  Серед них дитячі підгузники у 8 розмірах, пелюшки, вологі серветки з лосьйоном для чутливої шкіри.